Vaivooko mieltäs, että missä sitä mutkamäenlaskun reenoomista jatkas. No lukasehan seuraava valamentajien ruapustama läjjäys, niin ajatukses suattaa kirkastua tai sitten ei.

Eka. Tahkon alppikoulu on Suomen ensimmäinen virallinen alppikoulu ja perustettu jo 1994. Olemme mukana Kuopion alueen urheiluakatemiassa, jonka tehtävänä on urheilijaopiskelijoiden urheilun ja opiskelun yhteensovittaminen. Tahkon alppikoulu on myös osa Suomen olympiavalmennusjärjestelmää.

Valamentajat. Roope Leskinen, Veli-Matti Kuusela, Kati Partanen, Janne Partanen ja Mika Marila. Siitä löytyy vähintään suomenmestaria, mutta myös MC-laskijaa, kolme liikuntatieteiden maisteria ja yksi kandi sekä ammattivalmentaja. On hiihdonopettajaa, pari sertifioitua voimavalmentajaa, ravintovalmentajan koulut käyny ja kallonkutistukseen perehtynyt. Noilla opeilla joku ohje voipi osua ainakin lähelle oikeaa. Tiällä annetaan ohjeita, mitä laittoo suuhusa ja miten paljon muata sängyssä, mutta erityisesti pyritään opettammaa, miten niiden seipäihe välistä seleviää noppeiten alas mualiin. On myös opetettu syömään ilman pippoo ja kännykkee, mutta tästä viimesestä on melko lailla lipsuttuna.

No onkos menestystä? Henkseleitä paukuttelematta voi todeta, että on. Nykyisistä maajoukkuelaskijoista Tahkon alppikoulun ovat käyneet: Jesper Pohjolainen, Salomo Sirviö, Jaakko Tapanainen ja Riikka Honkanen.  Tahkon valmennuksen kautta joukkueeseen nousivat myös Erika Pykäläinen ja Rosa Pohjolainen. Challenger tiimissä on meiltä Aada Kanto, Joel Palosaari ja Erik Saravuo. Viime kaudella raahattiin kotiin 27 SM mitalia. Lisäksi meidän leiritysryhmäläiset eli talentit saavuttivat 19 SM mitalia ja tuplamestaruuden Alpe Cimprassa. Ei myö mitalitakkuuta kaikille anneta, mutta parhaamme tehhään, että jokkainen ulosmittoo itestään urheilijana sen mitä konneesta löytyy. Ei jää sitten vanhempana kaivelemmaan, että olis pitänyt ja…

Koulu. On hyvä olla plän B, kun ei tule kaikista palantereita, joilla on tai oli pirusti painetta kukkarossa lasku-uran jälkeen. Opettajat osaavat työnsä Nilsiän lukiossa ja heillä on pitkä kokemus koulun ja urheilun yhdistämisestä. Apuna ovat tallennetut tunnit, wilmat ja abitit ja Kuopion lukioiden virtuaalinen opintotarjotin. Valmentajat valvovat tarvittaessa kokeita reissuissa. Näillä eväillä selviää ylioppilaaksi vaikka ei ihan kovin lukutoukka olisikaan.

Missee treenataan ja onko ihan läkähyksissä ennen kuin paikalle piäsöö? Liikunta- ja treenimahdollisuudet ovat Nilsiässä vähintäänkin riittävät ja kaikki paikat löytyvät kevyesti kävellen aivan asuntolan vierestä.  Löytyy tekonurmea, luonnon nurmea ja hiekkakenttää, on iso ja pienempi liikuntasali sekä taitoharjoittelutila. Taitoharjoittelutilassa on mm. tramppa, volttimonttu ja volttivyöt. Liikuntatalon sali on uudistettu ja kuntosalia laajennettu. Maastopyöräreittejä ovat jotkut kehuneet valtakunnan parhaiksi. Ja talvella, kun ollaan Nilsiässä, pelataan lätkää kahdesti viikossa.

Asuntola. Täällä pötkötettään yöt ja hillutaan päivät vai oliko se toisin päin. Löytyy tilavaa kaksiota omaan käyttöön tai sitten jaettavaa kämppää omilla huoneilla. On sauna, pesutupa, nykyaikainen ilmastoitu suksienhuoltohuone ja riittävästi säilytystilaa (omat lukittavat varastot). Alakerrassa on myös pieni punttisali ja kerhotila, missä voi esim. pelata pingistä, katsoa telkkaria ja löhötä sohvilla.

Tahko Mountain. Täällä käydään kurvailemassa ja tänne on matkaa kylältä vain 10 km, joten innokkaimmat ehtivät käydä kaksikin kertaa päivässä. Korkeuseroa on 200 metriä ja siihen tiputukseen mahtuu myös sg- ja suurpuikkarata. Rinne on melkein aina jäädytetty ja koutsien mielenkiinnon säilyttämiseksi lasketaan välillä muissakin rinteissä kuin Speciaalissa. World Cup on hyväksi todettu ja Jehun Jyrkkä (entinen Musta-Pekka) on ainakin riittävän jyrkkä. Turisti on sopiva perustekniikkaan, jne. Tahkon boss on Martikaisen Pasi ja entisenä maajoukkuevalmentajana (mm. Tanja Poutiaisen koutsi) hän ymmärtää lajimme vaatimukset ja suostuu yllättävän hyvin avaamaan hissejä ja sulkemaan rinteitä alppikoulun tarpeiden mukaan.

Tuki ry. Tämä on alppikoululaisten vanhempien oma yhdistys. Tämän yhdistyksen kautta kaikki maksut hoituvat joustavasti ja nimensä mukaan yhdistys pyrkii tukemaan koululaisia. Taitavat olla rahoissaan, kun laittoivat pari viikkoa sitten tilaukseen kaksi uutta Renaultin pikkubussia. On sitten syksyllä turvallinen ja uusi autokalusto, joiden sisusta on suunniteltu siten että kepit ja suksetkin mahtuvat. Ja tarvittaessa Renujen persuuksiin kytketään jarrulliset ja kuomulliset telikärryt.

Tahko henki. Positiivisellä mielellä oppii tutkitusti paremmin. Välillä saattaa olla ite kullakin pieni sarvi ohimossa, mutta kertovat, että pääpiirteittäin koulussamme on hyvä ryhmähenki eikä ketään ”haukuta”. Kevyt positiivinen kuittailu on asia erikseen😉.

Ei me tähän loputtomia jakseta raapustaa, kun pittää joutua rinteeseen treenejä pitämään. Eiköhän näistä jo tarpeellisimmat selvinnyt. Mutta olehan yhteyksissä ja pommita lisäkysymyksillä, joihin ei varmaankaan osata vastata. Laitetaan tähän vielä yhteystiedot.

Kuuselan Vellu on iso piällikkö ja koulun johtaja. Vellun tavoitat tai sitten et…

+358 45 78388 608 ja veli-matti.kuusela@kuopio.fi

Roope piättää yhessä muiden kepinkantajien kanssa mitä ja missä treenataan. Roopen faniposti.

+358 50 575 9094 ja roopeleskinen@hotmail.com

Essi Saravuo heiluttaa tuki ry:n puheenjohtajan nuijjoo.

+358 45 1890 222 ja essi.saravuo@gmail.com

Janne vastaa leiritysryhmästä kaudella 2022-23 eli Talent-tiimistä.

Seuraavan kauden porukkaan ehtii hakemaan 20.4. asti.

Tahkon alppikoulun infopaketti 2023