Suositeltu

Hakuinfot 2024

Tahkon alppikoulun kauden 2024-2025 lukioryhmien hakuinfot pidetään Teams -palaverina 24.1.2024 ja 31.1.2024 klo 19.30-20.30

Tilaisuuksiin voi ilmoittautua ennakkoon s-postilla: alppikoulu@tahko.com

Suora linkki Teams -palaveriin: bit.ly/3vSIxlB

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_ZmIwYWQyMzAtMGZmNC00MTc3LWFiYjktMjVmNTVlZWM0MzEx%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%22ec6c237e-88ea-4cc3-94ef-595b27a8ebf9%22%2c%22Oid%22%3a%2233c5631b-7fbd-4141-9c97-2276c9edcebc%22%7d

Tahko Talent info kaudelle 2023-2024

Tahkon alppikoulun yhteydessä toimii yläkouluikäisille tarkoitettu Tahko Talent –team, jonka tavoitteena on tehostaa lahjakkaiden ja motivoituneiden nuortenalppihiihtäjien harjoittelua.

Tahko Talent –team toimii valmistavana vaiheena niille urheilijoille, joilla on tavoitteena jatkaa kohti alppikoulua ja maajoukkueuralle.

Tahko Talent –teamin ohjelmaan kuluu sekä laji- että fysiikkaharjoittelua siten, että yhteisiä harjoittelupäiviä kauden aikaan kertyy 80 – 100 vrk. Ryhmän vastuu-valmentajana kaudella 2023-2024 toimii Veli-Matti Kuusela ja osa harjoittelusta toteutetaan yhdessä Tahkon alppikoulun kanssa.

Ryhmään otetaan 5-10 laskijaa edellisten kausien näyttöjen ja hakemusten perusteella.

Etusijalla ovat 2008 – 2009 syntyneet urheilijat. Ryhmään haetaan sähköisellä hakemuksella 20.4.2023 mennessä. Hakulomake löytyy osoitteesta: https://www.tahkonalppikoulu.fi/hakeminen             

Ryhmän alustava ohjelma ja toiminnan periaatteita

 • Ryhmän kausi alkaa fysiikkatesteillä viikolla 19 (varatestipäivä viikolla 21).
 • Kesäkuussa ja elokuussa fysiikkaleirit viikoilla 24 ja 31/32
 • Syyskuussa fysiikkatestit viikolla 34
 • Hallileiri Liettuassa viikolla 38
 • Jäätikköleiri Itävallassa viikoilla 40-41
 • Kilpailukaudella yhteisiä leirejä n. kaksi kertaa kuukaudessa, tarkempi leiriohjelma päivitetään kevään aikana ja se seuraa kauden 2023 – 2024 Junior Alpine Ski Tourin kilpailuohjelmaa.
 • Ryhmän omien leirin lisäksi mahdollista tutustua Tahkon alppikoulun valmennukseen.
 • Ryhmän valmennusmaksu 2700 € sisältäen valmennuksen ja Tahkon kausikortin sekä yhteistyösopimusten mukaiset ryhmäedut.
 • Leirikohtaiset kulut jaetaan osallistujien kesken ja varainhankinnassa ovat käytössä Tahkon alppikoulun tuki ry:n ja Tahkon valmennuskeskuksen yhteistyökanavat.
 • Leirijärjestelyt hoidetaan vuosien ammattitaidolla ja kustannustehokkaasti.
 • Tahkon alppikoulu vastaa valmennuskalustosta.
 • Tahkon leireillä hyödynnetään Nilsiän ja Tahkon liikuntatiloja sekä majoituksia.
 • Opiskelujen eteneminen varmistetaan yhteistyöllä valmennettavan oman koulun ja Nilsiän yläkoulun kanssa sekä valmentajien toimesta.

HAE MUKAAN HUIPPUPORUKKAAN

Lisätietoja:   Veli-Matti Kuusela, 045-7838 8608 (veli-matti.kuusela@kuopio.fi)

Ossi Pirinen palaa Tahkon valmentajaksi

Ossi Pirinen on valmennustiimin vahvistus ensi kaudelle

Tahkon valmennuskeskuksen urheilijat saavat ensi kaudelle valmennukseen kokemusta ja vahvuutta, kun valmentajan saappaisiin hyppää Ossi Pirinen. Ossi on monelle tahkolaiselle tuttu kasvo, sillä hän on aiemminkin toiminut Tahkon valmennustiimissä. Ossi tuo mukanaan varmuutta ja esimerkkiä intohimollaan alppilajeja kohtaan. Pirinen työskentelee tällä hetkellä Kuopio Ski Clubissa ja aloittaa Tahkolla elokuussa. Toisen valmentajan haku on aktiivisesti käynnissä ja valinta vahvistetaan pian.

Tahkon valmennuskeskuksen yläkoulutoiminta tulee jatkumaan ensi kaudella, vaikka Talent -tiimin valmennuksessa tapahtuukin muutoksia. Yläkoulutoiminta on valmennuskeskukselle tärkeä kanava saada nuoret urheilijat mukaan Tahkon yhteisöön jo hyvissä ajoin. Tahkon Talentin valmentajan valinnasta tiedotetaan pian.

Vaikka muutoksia on ilmoilla aiempaa enemmän, Tahkovuoren koulutus- ja valmennuskeskuksen yhdistyksen hallitus haluaa muistuttaa, että tavoitteena on edelleen jatkaa Suomen ykkös-alppikouluna entistäkin vahvempana.


Lisätietoja: /Saara Karkulahti /Hallituksen puheenjohtaja
saara.karkulahti@kuopio.fi
P. 0400-585046

Tulehan Tahkolle

Vaivooko mieltäs, että missä sitä mutkamäenlaskun reenoomista jatkas. No lukasehan seuraava valamentajien ruapustama läjjäys, niin ajatukses suattaa kirkastua tai sitten ei.

Eka. Tahkon alppikoulu on Suomen ensimmäinen virallinen alppikoulu ja perustettu jo 1994. Olemme mukana Kuopion alueen urheiluakatemiassa, jonka tehtävänä on urheilijaopiskelijoiden urheilun ja opiskelun yhteensovittaminen. Tahkon alppikoulu on myös osa Suomen olympiavalmennusjärjestelmää.

Valamentajat. Roope Leskinen, Veli-Matti Kuusela, Kati Partanen, Janne Partanen ja Mika Marila. Siitä löytyy vähintään suomenmestaria, mutta myös MC-laskijaa, kolme liikuntatieteiden maisteria ja yksi kandi sekä ammattivalmentaja. On hiihdonopettajaa, pari sertifioitua voimavalmentajaa, ravintovalmentajan koulut käyny ja kallonkutistukseen perehtynyt. Noilla opeilla joku ohje voipi osua ainakin lähelle oikeaa. Tiällä annetaan ohjeita, mitä laittoo suuhusa ja miten paljon muata sängyssä, mutta erityisesti pyritään opettammaa, miten niiden seipäihe välistä seleviää noppeiten alas mualiin. On myös opetettu syömään ilman pippoo ja kännykkee, mutta tästä viimesestä on melko lailla lipsuttuna.

No onkos menestystä? Henkseleitä paukuttelematta voi todeta, että on. Nykyisistä maajoukkuelaskijoista Tahkon alppikoulun ovat käyneet: Jesper Pohjolainen, Salomo Sirviö, Jaakko Tapanainen ja Riikka Honkanen.  Tahkon valmennuksen kautta joukkueeseen nousivat myös Erika Pykäläinen ja Rosa Pohjolainen. Challenger tiimissä on meiltä Aada Kanto, Joel Palosaari ja Erik Saravuo. Viime kaudella raahattiin kotiin 27 SM mitalia. Lisäksi meidän leiritysryhmäläiset eli talentit saavuttivat 19 SM mitalia ja tuplamestaruuden Alpe Cimprassa. Ei myö mitalitakkuuta kaikille anneta, mutta parhaamme tehhään, että jokkainen ulosmittoo itestään urheilijana sen mitä konneesta löytyy. Ei jää sitten vanhempana kaivelemmaan, että olis pitänyt ja…

Koulu. On hyvä olla plän B, kun ei tule kaikista palantereita, joilla on tai oli pirusti painetta kukkarossa lasku-uran jälkeen. Opettajat osaavat työnsä Nilsiän lukiossa ja heillä on pitkä kokemus koulun ja urheilun yhdistämisestä. Apuna ovat tallennetut tunnit, wilmat ja abitit ja Kuopion lukioiden virtuaalinen opintotarjotin. Valmentajat valvovat tarvittaessa kokeita reissuissa. Näillä eväillä selviää ylioppilaaksi vaikka ei ihan kovin lukutoukka olisikaan.

Missee treenataan ja onko ihan läkähyksissä ennen kuin paikalle piäsöö? Liikunta- ja treenimahdollisuudet ovat Nilsiässä vähintäänkin riittävät ja kaikki paikat löytyvät kevyesti kävellen aivan asuntolan vierestä.  Löytyy tekonurmea, luonnon nurmea ja hiekkakenttää, on iso ja pienempi liikuntasali sekä taitoharjoittelutila. Taitoharjoittelutilassa on mm. tramppa, volttimonttu ja volttivyöt. Liikuntatalon sali on uudistettu ja kuntosalia laajennettu. Maastopyöräreittejä ovat jotkut kehuneet valtakunnan parhaiksi. Ja talvella, kun ollaan Nilsiässä, pelataan lätkää kahdesti viikossa.

Asuntola. Täällä pötkötettään yöt ja hillutaan päivät vai oliko se toisin päin. Löytyy tilavaa kaksiota omaan käyttöön tai sitten jaettavaa kämppää omilla huoneilla. On sauna, pesutupa, nykyaikainen ilmastoitu suksienhuoltohuone ja riittävästi säilytystilaa (omat lukittavat varastot). Alakerrassa on myös pieni punttisali ja kerhotila, missä voi esim. pelata pingistä, katsoa telkkaria ja löhötä sohvilla.

Tahko Mountain. Täällä käydään kurvailemassa ja tänne on matkaa kylältä vain 10 km, joten innokkaimmat ehtivät käydä kaksikin kertaa päivässä. Korkeuseroa on 200 metriä ja siihen tiputukseen mahtuu myös sg- ja suurpuikkarata. Rinne on melkein aina jäädytetty ja koutsien mielenkiinnon säilyttämiseksi lasketaan välillä muissakin rinteissä kuin Speciaalissa. World Cup on hyväksi todettu ja Jehun Jyrkkä (entinen Musta-Pekka) on ainakin riittävän jyrkkä. Turisti on sopiva perustekniikkaan, jne. Tahkon boss on Martikaisen Pasi ja entisenä maajoukkuevalmentajana (mm. Tanja Poutiaisen koutsi) hän ymmärtää lajimme vaatimukset ja suostuu yllättävän hyvin avaamaan hissejä ja sulkemaan rinteitä alppikoulun tarpeiden mukaan.

Tuki ry. Tämä on alppikoululaisten vanhempien oma yhdistys. Tämän yhdistyksen kautta kaikki maksut hoituvat joustavasti ja nimensä mukaan yhdistys pyrkii tukemaan koululaisia. Taitavat olla rahoissaan, kun laittoivat pari viikkoa sitten tilaukseen kaksi uutta Renaultin pikkubussia. On sitten syksyllä turvallinen ja uusi autokalusto, joiden sisusta on suunniteltu siten että kepit ja suksetkin mahtuvat. Ja tarvittaessa Renujen persuuksiin kytketään jarrulliset ja kuomulliset telikärryt.

Tahko henki. Positiivisellä mielellä oppii tutkitusti paremmin. Välillä saattaa olla ite kullakin pieni sarvi ohimossa, mutta kertovat, että pääpiirteittäin koulussamme on hyvä ryhmähenki eikä ketään ”haukuta”. Kevyt positiivinen kuittailu on asia erikseen😉.

Ei me tähän loputtomia jakseta raapustaa, kun pittää joutua rinteeseen treenejä pitämään. Eiköhän näistä jo tarpeellisimmat selvinnyt. Mutta olehan yhteyksissä ja pommita lisäkysymyksillä, joihin ei varmaankaan osata vastata. Laitetaan tähän vielä yhteystiedot.

Kuuselan Vellu on iso piällikkö ja koulun johtaja. Vellun tavoitat tai sitten et…

+358 45 78388 608 ja veli-matti.kuusela@kuopio.fi

Roope piättää yhessä muiden kepinkantajien kanssa mitä ja missä treenataan. Roopen faniposti.

+358 50 575 9094 ja roopeleskinen@hotmail.com

Essi Saravuo heiluttaa tuki ry:n puheenjohtajan nuijjoo.

+358 45 1890 222 ja essi.saravuo@gmail.com

Janne vastaa leiritysryhmästä kaudella 2022-23 eli Talent-tiimistä.

Seuraavan kauden porukkaan ehtii hakemaan 20.4. asti.

Tahkon alppikoulun infopaketti 2023